PrevNext

RAPIȚA

Sindicatul fermierilor europeni, Copa-Cogeca, a estimat că producția europeană pentru sezonul 2013 – 2014 ar putea depăși la 20 milioane de tone metrice.

Conform raportului publicat in Martie 2014, de către același for internațional, , producția de rapiță a UE-28 se va situa la un nivel de aproximativ 21 de milioane de tone, o creștere cu 1.7% în raport cu anul precedent. Gerard TUBERY, președintele grupului de lucru, a salutat perspectivele pozitive ale pieței, indicând că se preconizează creșteri cu 2.2% ale suprafeței totale cultivate cu oleaginoase în UE-28, în raport cu anul precedent.

Fenofaze

Cod Fenofaza

Descriere

Răsărirea

Se disting rândurile

A / 10

Stadiul cotiledonal – numai frunzele cotiledonale sunt vizibile, nu şi cele adevărate.

B / 11-19

Formarea rozetei de frunze. Apariţia frunzelor. Nu există internoduri între peţiolurile frunzelor, deoarece tulpina nu s-a format încă.

B1 / 11

Prima frunză adevărată răsucită sau desfăşurată.

B3 / 13

3 frunze adevărate răsucite sau desfăşurate.

B4 / 14

4 frunze adevărate răsucite sau desfăşurate.

Bn / 1n

n frunze adevărate răsucite sau desfăşurate.

C / 30

Reluarea vegetaţiei, alungirea tulpinii.

C1 / 31

Reluarea creşterilor vegetale apicale. Apar frunze noi la reluarea vegetaţiei.

C2 / 32

Internodurile sunt vizibile. La punctul de prindere a peţiolurilor de la noile frunze se observă tulpina, sub forma unei zone înguste, de culoare verde deschis.

D / 50

Mugurii florali sunt uniţi.

D1 / 51

Mugurii florali sunt uniţi, acoperiţi de frunzele terminale. Plantele au tulpina de aproximativ 20 cm.

D2 / 53

Inflorescenţa principală nu mai este acoperită de frunze. Restul mugurilor sunt acoperiţi de frunze. Inflorescenţele secundare sunt vizibile. Tulpina depăşeşte 20 cm (între baza rozetei şi florile din vârful tulpinii principale).

E / 59

Mugurii florali sunt separaţi.

E / 59

Pedunculii florali se alungesc, începând cu cei de la periferie.

F / 60

Înflorirea.

F1 / 60

S-au deschis primele flori.

F2 / 61

Se alungeşte axa inflorescenţei. Sunt multe flori deschise.

G

Formarea silicvelor.

G1 / 70

Cad primele petale. Primele 10 silicve formate au lungimea mai mică de 2 cm. Începe înflorirea inflorescenţelor secundare.

Principalele boli şi dăunători

Viespea Rapiței

Athalia rosae L. – Ord. Hymenoptera Fam. Tenthredinidae

Se întâlneşte în toate zonele cultivatoare de rapiță. Specia este oligofagă, produce pagube la cultura de rapiţă, mustar, varză, plante din familia Crucifere.
Dăunătorul se hrăneşte pe crucifere sălbatice și specii umbelifere, cum ar fi Thlaspi arvense L., Raphanus raphanistrum L., Carum carvi L., Conium maculatum L., Anthriscus sylvestris.Larvele neonate minează parenchimul dintre cele două epiderme, iar din vârsta a II-a consumă frunzele până la scheletare, apoi trec pe flori şi fructele de crucifere. Daune mari produc larvele generaţiei a I-a, la culturile de muştar, varză, ridichi, iar larvele generaţiei a II-a la rapiţa de toamnă. La invazii mari plantele se usucă.

Pătarea neagră

Alternaria brassicae

Plantele pot fi atacate pe întreg cursul vegetaţiei, însă o importanţă mai mare o prezintă atacul tardiv pe tulpini şi, în mod deosebit, pe silicve.
Pe frunze apar pete circulare sau elipsoidale, cu diametrul până la 1 cm, având pe suprafaţă zonalităţi concentrice, de culoare brună. Silicvele atacate prezintă pete punctiforme, negre, apoi zonele învecinate devin cenuşii. În urma atacului silicvele prezintă deformări şi se deschid prematur ceea ce duce la pierderi mari, prin scuturarea boabelor înainte de coacere. Pe toate organele atacate, la suprafaţa petelor, se formează un mucegai brun-negricios, catifelat.

Gândacul roșu al rapiței

Entomoscelis adonidis L. (Pall) (Ord. Coleoptera FAM. Chrysomelidae)

În ţara noastră se întâlneşte în toate zonele cultivatoare de rapiță, mai ales în Dobrogea şi Câmpia Română.
Produce daune în stadiul de adult (toamna) şi larvă (primăvara), prin roaderea frunzelor până la scheletare, care pot ajunge până la 20-60 %. Adulţii care apar în luna mai, atacă frunzele, bobocii, florile şi silicvele de rapiţă. Specia preferă cruciferele (rapiţă, muştar, ridichi etc.), mai poate ataca sfecla, cerealele, compozitele. Atacul este specific în vetre.

Gândacul lucios al rapiței

Meligethes aeneus F.(Coleoptera, Nitidulidae)

În ţara noastră se întâlneşte în toate zonele cultivatoare de rapită, în regiunile cu precipitaţii mai ridicate, mai ales în Transilvania, Banat şi nordul Moldovei.
Adulţii se întalnesc pe inflorescentele diferitelor specii salbatice şi cultivate din familiile crucifere, ranunculacee, leguminoase, composite, rosacee, umbelifere. Cele mai mari pagube cauzeaza culturilor de rapita si mustar. Se hranesc cu organele florale din bobocii inca nedesfacuti atacă butonii florali, hrănindu -se cu polen şi nectar, organe interne ale florii, producând daune apreciabile prin roaderea pistilului, deoarece apare fenomenul de sterilitate şi căderea prematură a florilor. Larvele, deşi se hrănesc cu polen, petale şi chiar antere, nu produc pagube aşa mari ca adulţii. În anii de invazie puternică, se pot găsi 10-15 larve într-o singură floare, în special în anii cu primăveri răcoroase.

Contact

 

Administrativ

+40 722 633 853

contact@enten.ro
Vânzări

+40 722 633 853

sales@enten.ro



Consultanță agronomică

+40 728 276 962

agronom@enten.ro

Scrie-ne un mail!

Haide sa identificam impreuna cea mai buna solutie Enten Systems pentru nevoile tale: