PrevNext

MĂR

Conform comunicatului de presă eliberat de Institutul Național de Statistică din septembrie 2013 România dispune de peste 50.000 ha suprafață cultivată cu meri.

În România, mărul este cea mai importantă cultură pomicolă, principalele regiuni producătoare de mere din ţara noastră fiind situate în arealul dealurilor subcarpatice, în zona pădurilor de fag şi stejar. Primele 5 judeţe enumerate în ordinea producţiei de mere sunt Bistriţa-Năsăud, Argeş, Maramureş, Vâlcea şi Suceava, realizând circa 40% din producţia totală a ţării.

Fenofaze

Cod Fenofaza

Descriere

0 (Germinarea/ Dezvoltarea Mugurilor)

Hibernare: mugurii de frunze și mugurii de inflorescență sunt închisi și acoperiti de solzi de culoare maro

01

Incepe umflarea mugurilor: muguri vizibil umflati, solzii se alungesc, cu parti de culoare deschisă

03

Sfârșitul umflarii mugurilor de frunze: solzi acoperiti de o culoare deschisa avand unele părți dens acoperite cu fire de par

07

Incepe desfacerea mugurilor: primele varfuri ale frunzelor verzi sunt abia vizibile

09

Varfurile frunzelor sunt cu aprox. 5 mm iesite din solzi.

10 (Dezvoltarea funzelor)

Etapa urechii de soarece: varfurile frunzelor verzi sunt 10 mm peste solzii mugurilor, are loc separarea primelor frunze

09

Cotiledoanele străpung suprafața solului.

10 (Dezvoltarea funzelor)

Cotiledoanele complet desfășurate

11

Primele frunze desfășurate (altele sunt în desfășurare)

15

Mai multe frunze desfășurate, încă nu la dimensiunea completă

19

Primele frunze complet dezvoltate

31 (Dezvoltarea mugurilor)

Inceputul cresterii lastarilor: sunt vizibile axele descrise de lastarii in dezvoltare

32

Lăstarii ating aproximativ 20% din lungimea finală

33

Lăstarii ating aproximativ 30% din lungimea finală

39

Lăstarii ating aproximativ 90% din lungimea finală

51 (Apariția inflorescenței)

Umflarea mugurilor de inflorescenta: solzi muguri se alungesc, cu pete deschise la culoare

Principalele boli şi dăunători

Virmele merelor

Carpocapsa Pomonella

Fluturele apare la sfârşitul lunii mai începutul lunii iunie. Activitatea femelei este crepusculară şi se exercită la temperaturi de peste 13 grade C. Ea depune ouăle pe frunze sau fructe.
După evoluţia embrionară, care durează 18 zile, ouăle eclozează, apar omizile, care se deplasează 3-4 zile, apoi pătrund în fructe, al căror conţinut îl consumă şi ating dezvoltarea completă în aproximativ 4 săptămâni. Larvele abandonează apoi nucile, acestea căzând în general înainte de maturitate. Unele larve ţes un cocon în care rămân până în primăvară, cel mai adesea pe sol, altele traversează stadiul de nimfă şi dau naştere adulţilor generaţiei a II-a; omizile acestei generaţii pot ataca nucile în decada a III-a a lunii iulie şi în luna august, în ciuda lignificării cojii. Foarte multe omizi nu pot penetra fructele, întrerupându-se astfel dezvoltarea stadială.

Făinare

Podosphaera Leucotricha

Frecvența și intensitatea atacurilor a crescut mult, mai ales la unele soiuri, cum este Ionathanul; în trecut a făcut pagube mai reduse, atacurile fiind sporadice.
Atacurile mai puternice de făinare sunt atribuite modificărilor de agrotehnică ( îngrașaminte cu azot în cantități mari, irigațiile, tăieri cu reducerea unui număr de ramuri); apariției formei perfecte și creșterii virulenței patogenului; răspândirii în cultură a soiurilor cu sensibilitate mai mare; folosirii în combatere a unor produse de sinteză organică împotriva rapănului. Boala afecează organele verzi în tot cursul perioadei de vegetație. Sunt atacate cu precădere țesuturile tinere: frunzele de la jumătatea superioară a lăstarilor, lăstarii spre vârf, infloreșcențele și fructele tinere.

Gărgărița florilor de măr

Anthonomus Pomorum

Iernează în stadiul de adult, sub scoarţa pomilor. În a doua decadă a lunii martie, adulţii părăsesc locurile de iernare, hrănindu-se cu mugurii pomilor, depunerea ouălor efectuându-se în interiorul butonilor florali, printr-un orificiu pe care femela îl realizează cu ajutorul rostrului, prin roadere. Într-un buton floral femela depune frecvent 2-5 ouă, acoperindu-le cu o substanţă cleioasă.
După ecloziunea ouălor, larvele apărute se hrănesc în interiorul florilor, consumând organele interne, parcurgerea stadiilor evolutive făcându-se la locurile de hrănire. Adulţii apar în iunie, se hrănesc o perioadă cu frunzele pomilor, intrând apoi în diapauză estivală sub scoarţa exfoliată a pomilor sau sub frunzele căzute, diapauza continuându-se cu hibernarea. Insecta este monofagă, adulţii hrănindu-se cu muguri vegetativi şi flori de măr, dar şi cu frunze care capătă un aspect reticulat, caracteristic. Cele mai mari pagube le produc larvele, mugurii floriferi atacaţi nu se mai deschid, se brunifică, se usucă şi rămân mult timp agăţaţi de ramuri, fiind cunoscuţi sub numele de cuişoare.

Viespea merelor

Hoplocampa Testidunea Klug

Iernează în stadiul de larvă complet dezvoltată, într-un cocon în sol. Adulţii apar în luna aprilie, înainte de înfloritul merilor, femelele depunând ouăle în caliciul floral.
După ecloziune, larvele pătrund în fructe şi rod galerii până la seminţe, pe care le distrug. La completa dezvoltare, larvele cad odată cu fructele şi migrează în sol, unde vor ierna. viespea este o specie monofagă şi produce daune mai ales soiurilor timpurii de măr, atacul provocând pipernicirea şi căderea fructelor.

Contact

 

Administrativ

+40 722 633 853

contact@enten.ro
Vânzări

+40 722 633 853

sales@enten.ro



Consultanță agronomică

+40 728 276 962

agronom@enten.ro

Scrie-ne un mail!

Haide sa identificam impreuna cea mai buna solutie Enten Systems pentru nevoile tale: