Helianthus este un gen de plante cuprinzând circa 70 de specii în familia Asteraceae. Cu excepția a trei specii în America de Sud, toate celelalte specii Helianthus sunt native din America de Nord. Semințele de floarea soarelui au fost aduse în Europa în sec. XVI.
Denumirea comună, Floarea soarelui, se referă tipic la specia anuală Helianthus Annuus.
Tulpina florii soarelui poate ajunge până la 2 metri înălțime, uneori atingând și 5 metri. La interior este erectă, dreaptă, neramificată, cilindrică, iar la exterior este ondulată până la brăzdată, aspru păroasă. Frunzele sunt mari, întregi, pețiolate și cordate. Tulpina se termină cu un singur calatidiu sau, uneori, este ramificată și are mai multe inflorescențe. Semințele sunt bogate în substanțe grase, ceea ce face ca floarea soarelui să fie o plantă oleaginoasă de mare importanță economică și alimentară.
Valoarea alimentară ridicată a uleiului de floarea soarelui se datorează conținutului bogat în acizi grași nesaturați, reprezentați preponderent de acidul linoleic și acidul oleic, cât și prezenței reduse a acidului linilenic. Uleiul de floarea soarelui este folosit și în industrie, pentru producerea lacurilor speciale și a rășinilor, precum și în pictură.
Reziduurile rezultate în urma procesului de rafinare se folosesc la fabricarea săpunurilor, la obținerea cerurilor, fosfatidelor, lecitinei și tocoferolilor. Turtele rezultate în urma procesului de extracție a uleiului constituie o sursă valoroasă de proteine pentru hrana animalelor. Semințele mai puțin bogate în ulei se folosesc direct în consum, întregi sau decorticate, cât și pentru halva. Tulpinile pot fi folosite pentru fabricarea plăcilor antifonice sau obținerea carbonatului de calciu. Din cojile semințelor se fabrică carbonat de potasiu, furfurol, dar și drojdie furajeră, plăci fibro-lemnoase, alcool etilic, bioxid de carbon lichid și lignină.
Floarea soarelui mai este apreciată ca plantă furajeră, fiind cultivată mai ales pentru siloz. Nu în ultimul rând, fiind o plantă cu mult polen, cultura florii soarelui este folosită și pentru producerea mierii de albină.